echte arganolie

Echte arganolie

Wat is arganolie

In een vorige blog is er gesproken over een huidverzorging van cactusvijgolie en arganolie. Bij deze een uitleg over wat nu arganolie is.

Geschiedenis van Agadir:

De Agadir is het gebied dat miljoenen jaar oud is. Het ligt in het zuiden van Marokko en waar het erg droog is. Daar groeit de argan boom, deze boom biedt niet alleen een van de gezondste olie, maar ook schaduw en voedsel voor de dieren, want na een lange intensieve productie voor het maken van Argan producten worden de restanten geperst tot voer voor de geiten. In het gebied van Arganie wonen Berberstammen van Amazigh, deze hebben al honderden jaren ervaring met het verwerken van arganolie.

De argan boom: Argania spinoza

De arganboom is een van de oudste bomen van de wereld. Deze boom kan 10 meter hoog worden en heeft een kroon met een spanwijdte van wel 15 meter. Zijn wortels kunnen wel tot 25 meter in de grond groeien, op zoek naar water in dit droge gebied. De takken zijn bedekt met dikke doornen waarvan alleen kamelen en geiten kunnen eten. De argan boom kan wel meer dan 400 jaar oud worden.

argannotenDe argan vrucht:

De arganvrucht is abrikoosvormig en bestaat uit 3 lagen: De schil, dan komt een schaal, deze is harder dan een hazelnoot. Uiteindelijk heb je de kern, waarvan de arganolie gemaakt wordt. De argan vrucht groeit 1x in de 2 jaar. Per boom kan er ongeveer 35 kilo argan vruchten geoogst worden waarvan uiteindelijk 1 liter olie geperst kan worden.

De oogst:

De argan vruchten worden in de maanden juli t/m september geoogst. Het oogsten is simpel, wachten tot de vruchten vallen en dan rapen. De boom kan niet geschud worden, vanwege de lange doornen.

Het produceren van arganolie:

Arganolie wordt ook het “goud van Marokko” genoemd, gezien de wijze hoe het gemaakt wordt en omdat het ontzettend gezond is, als voeding en voor cosmetica. Het bevat de zeldzame Gamma Tocopherol, een extreme vitamine E. Het persen van de arganolie is al van oudsher enkel een vrouwen aangelegenheid. Zij maken de vrucht schoon en kraken de harde schaal om zo het de kern, er uit te halen. Voor de culinaire arganolie wordt de kern licht geroosterd om zo een delicate smaakt te krijgen en de geroosterde kernen worden koud geperst.

Verantwoorde arganolie productie:

De Arganie is een Bioreservaat en heeft een biologische farmaceutisch doeleinde daarom valt dit   gebied sinds 1998 onder de UNESCO. Deze wil de Arganie beschermen omdat tegen de voortschrijdende woestijn, de Sahara. De productie van arganolie wordt voornamelijk door vrouwen gedaan, dit gebeurt al eeuwen lang. Met hun verdiensten kunnen ze zelfstandig leven en een educatie volgen.

Verschil warm en koudgeperste arganolie

Cosmetische arganolie in verhouding duurder dan de warm geperste versie. Waarom? Omdat bij de warm geperste versie meer olie uit de noten komt. Hierdoor verminderen de waardevolle vitamines. De geur is veel nootachtiger en de olie blijft meer op de huid liggen. Bij handgeperste arganolie zijn de pitten ook licht geroosterd anders is het onmogelijk deze met de hand te persen. De olie voelt dan ook vetter op de huid aan.

Wat is premium arganolie?

Er wordt tegenwoordig heel veel arganolie aangeboden, maar in diverse kwaliteiten. Net als bij olijfolie. De allerbeste arganolie noemt men premium arganolie. Een van de favorieten is.

Gezonder.nu

 

Waarom?

Zij houden zich aan Europese cosmetica standaarden die vereist worden door de Cosmetica 2013 wet. Deze wet beschermt juist de consument dat ze het product krijgen wat vragen. Gezonder.nu voert het bekende arganolie merk Abgur. Abgur arganolie is binnen Europa getest en draag het Cosmebio certificaat. Diverse arganolie leveranciers binnen Europa laten graag een Ecocert certificaat zien waarop een Marokaanse coöperatief op staat. Het zal best goede olie zijn. Maar wat kan er met deze olie gebeuren als deze over de grens komt. Bij twijfel, vraag altijd een certificaat op waar het merk van de arganolie op staat.